Saturday, December 29, 2012

Barakah Ilahi yang dicari~ (:

assalamualaikum muslims!

firstly harap-2 yang baca entry ni semuanya sihat-2 eh. yang tak sihat tu syafakallah/syafakillah.cepatcepat makan ubat tau! jumpa doktor and whatsoever la :D jaga kesihatan lebihlebih lagi musim banjir ni. jaga pemakanan apa semua,hehe.
saya pun tak sihat gak senanya.muntahmuntah,batukbatuk *like who cares ;p*. sies ah :/ sekolah dah nak bukak hehe fr those yg still sekolah lah.
ehem dah ready kah? insyaAllah. yang lepas tu biarlah lepas. bukak je sekolah,kena ada semangat baru dah!

kena ada azam baru. tulis rules baru dalam notebook. untuk peringatan diri sendiri,semangat untuk diri sendiri jugak.
macam tu ah yang saya buat tiap-ii tahun. although ada yang menjadi,ada yang tak. at least diri kita ada peningkatan,ye dak? :D
bila nak buat sesuatu tu ingat Allah yang sentiasa memerhati kita. ingat mak ayah yang membesarkan kita. jangan malukan dorang.

i just wanna to share sedikit ilmu untuk entry kali ni. semua ni ustaz yang nasihat masa arabic class. i hope apa yang saya kongsi ni berbaloi. insyaAllah.

''di sebalik apa yang kita buat,kita perlu mencari ''barakah''. barakah itu sangat penting dalam kehidupan kita''

so apa yang saya nak huraikan di sini is we hve to find barakah in our life. apa-ii yang kita buat,mesti ada barakah.

what the meaning of ''barakah'' act? barakah means keberkatan.

cuba kita bayangkan apa-ii yang kita buat menjadi,berjaya. but there is no barakah from Allah. it is worth? tak kan?

macam mana nak cari barakah?

haaa ni la yang kita perlu buat. jangan tinggal solat,mengaji. selalu ingat Allah. selalu berusaha untuk mendekatkan diri kita kepada Allah. yakin pada janji Allah. apa yang dijanjikan oleh Allah di dalam al-Quran,itulah yang benar. hidup kita kan berpandukan dengan al-Quran dan as-Sunnah. yedak?
dan akhir sekali bertawakal kepada Allah.

jaga juga hubungan kita dengan manusia. jangan sakitkan hati sesiapa. ada yang tak puas hati,cakap betul-ii dengan dia secara personal. hati saya,hati kita,hati manusia di sekeliling,Allah yang jaga. minta Allah lembutkan hati di antara kita agar takde perasaan dendam,dengki di antara satu sama lain.

tak berjaya takpe. asalkan hidup penuh dengan barakah. niat betul-ii kerana Allah. buat apa-ii kerana Allah. semuanya akan berbaloi. semua ini akan diconvertkan mnjadi ibadah apabila semuanya kerana Allah.
tetapi dengan adanya keberkatan dari Allah,insyaAllah seiring dengan kerja yang kita buat,kita menuntut ilmu Allah. kita akan berjaya.
berjaya dari segi kejayaan dunya dan akhirah,berjaya dari segi akhlak.

bak kata ustaz,dari segi pelajaran duniawi tak berjaya takpe. janji ada barakah di sebalik apa yang kita buat. tulah kejayaan kita yang sebenar.
think people. tak berjaya dalam UPSR,PMR,SPM dengan tak dapat keberkatan dari Allah. mana lagi frust?
tepuk dada,tanya iman.

kita hidup perlu ada keberkatan. hidup 1000 tahun kalau takde keberkatan takde gunanya kan? dekatkan diri dengan Allah. selangkah kita mendekati Allah,seribu langkah Allah mendekati kita. Allah is Ar-Rahman dan Ar-Rahim.

itu je yang dapat dikongsikan. harap berbaloi buat diri saya,buat sesiapa yang membaca entry ini. sorry if ada salah silap. yang buat salah kepada saya pun,saya maafkan. saya halalkan semuanya. begitu juga dengan yang membaca blog ini. harap maafkan saya,halalkan if ada mengumpat and so on lah.

doakan kejayaan saya dan rakan-ii. saya pun sentiasa mendoakan kalian. may Allah bless us and ease everything. insyaAllah.
jaga diri.jaga kesihatan.jaga iman.jaga akhlak.
thats all from me. thank you fr reading. iloveyouu~
assalamualaikum! ^^

p/s; today may your bad day,but not bad life. life is too short to regret. forgive,forget and move on. create a better future and took some lessons from what had happened. SMILE :Dsay Alhamdullilah fr every single things :)

syukran ustaz fadhli fr this perkongsian ilmu :D

No comments:

Post a Comment